16η Health Expo Athens – Πρόγραμμα Σαββάτου 15-02-2025

9ο Επιστημονικό Συνέδριο Φαρμακευτικής Φροντίδας

ΑΙΘΟΥΣΑ Ν. ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ

Διοργάνωση: Ελληνική Φαρμακευτική Εταιρεία

Προεδρείο:
Βασιλική Τσαντήλα,
Φαρμακοποιός, QA / IMP Operations Supervisor, UNILOG SA, Ειδική Γραμματέας ΕΦΕ.

Κωνσταντίνος Γαρδίκης,
Φαρμακοποιός, MSc, PhD, Διευθευντής Έρευνας Ανάπτυξης APIVITA, μέλος ΔΣ ΕΦΕ.

Π. Σκλαβούνος,
MD, MPH, Γενικός Οικογενειακός Ιατρός, Επιμελητής Α΄, Κέντρο Υγείας Βάρης, Συντονιστής Εκπαίδευσης Ειδικευόμενων Γενικών Ιατρών, Ασκληπιείο Βούλα.

ΑΙΘΟΥΣΑ Ν. Σκαλκώτας
  • Σάββατο 10:30-11:05
    Υιοθετείστε τη συμπληρωματική συμβουλή και πρόταση σε κάθε συνταγή. Μια αποτελεσματική μέθοδος

    Η συμπληρωματική συμβουλή και πρόταση, εκτός από οφέλη στις πωλήσεις, είναι μια ανεκτίμητη υπηρεσία που ευνοεί τη καλή συμμόρφωση στη θεραπεία και την πιστότητα των ασθενών. Απαιτεί μεθοδολογία στην προσέγγιση του ασθενή που πρέπει να υιοθετηθεί από όλη την ομάδα που εξυπηρετεί στον πάγκο . Θα παρουσιαστούν συγκεκριμένα παραδείγματα προσέγγισης από την καθημερινή πρακτική του φαρμακείου.

    Ράνια Λέχου, Φαρμακοποιός, Σύμβουλος Φαρμακείων
    Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός, Αρχισυντάκτρια PHARMACY management ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Σάββατο 11:05-11:40
    Εμβολιασμοί στο φαρμακείο: Τα φρένα των ασθενών και πώς να τους πείσουμε

    Οι φαρμακοποιοί διαδραματίζουν καθημερινά κεντρικό ρόλο στον εμβολιασμό του πληθυσμού. Ωστόσο, βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με αντιρρήσεις και επιφυλάξεις από μέρους των ασθενών, λόγω της παραπληροφόρησης γύρω από την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων. Χρησιμοποιώντας ειλικρίνεια και ενσυναίσθηση, ποιος είναι ο καταλληλότερος τρόπος προσέγγισης των ασθενών και αντιμετώπισης των αντιρρήσεών τους;

  • Σάββατο 11:40 - 12:20
    Διάλειμμα

    Διάλειμμα 40 λεπτών

  • Σάββατο 12:20-12:40
    Ανάγκη της ορθής ανοσοποίησης του ενήλικου πληθυσμού έναντι Κοκκύτη και Τετάνου

    1η ομιλία: Γιατί εμβολιάζω τον τραυματία έναντι του κοκκύτη και του τετάνου
    Ανάγκη αναμνηστικού εμβολιασμού
    Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου εξασθενεί με το πέρασμα των χρόνων. Ο εμβολιασμός των ενηλίκων είναι σημαντικός, έχοντας θετική επίπτωση στη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής. Οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι σε συχνές και σοβαρές λοιμώξεις, λόγω πολλών παραγόντων, όπως υποκείμενες χρόνιες ιατρικές παθήσεις, μείωση της ανοσίας που σχετίζεται με την ηλικία, απροθυμία για λήψη αναμνηστικών δόσεων εμβολίων. Η επιβάρυνση που προκαλεί η ασθένεια παραμένει, παρά το γεγονός ότι ο εμβολιασμός μπορεί να αποτρέψει πολλές μολυσματικές ασθένειες στους ενήλικες και είναι υποτιμημένη λόγω ασυνεπειών στα συστήματα παρακολούθησης, διακυμάνσεων στις μεθοδολογίες που χρησιμοποιούνται και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πιθανής υποδιάγνωσης και ελλιπούς αναφοράς (π.χ. για κοκκύτη). Η εφαρμογή μιας προσέγγισης για τον εμβολιασμό ως μέρος της πολιτικής για την υγιή γήρανση του πληθυσμού με αποτελεσματικές πολιτικές εμβολιασμού ενηλίκων, ειδικά για ενήλικες άνω των 50 ετών, θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την αντιμετώπιση της επιβάρυνσης των μολυσματικών ασθενειών.

    Τσιαούση Ιωάννα, Head of Medical Vaccines ΒΙΑΝΕΞ, Μαιευτήρας -Γυναικολόγος

    Χορηγός: ΒΙΑΝΕΞ

  • Σάββατο 12:40 - 12:55
    Ο ρόλος του Φαρμακοποιού στον εμβολιασμό έναντι του κοκκύτη

    Ανάγκη εμβολιασμού του τραυματία
    Η μοναδικότητα του τετάνου σε σχέση με τις υπόλοιπες ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με τα εμβόλια, είναι ότι δεν είναι μεταδοτικός από άτομο σε άτομο. Επηρεάζει κυρίως τους μεγαλύτερους ενήλικες, και αυτό επειδή η εμβολιαστική κάλυψη φαίνεται να μειώνεται όσο μεγαλώνει η ηλικία, οι οποίοι μπορεί να οδηγηθούν σε νοσηλεία ή ακόμη και σε θάνατο. Ο λόγος που ο εμβολιασμός καθίσταται σημαντικός είναι, η πανταχού παρούσα ύπαρξη του κλωστριδίου, η μη ύπαρξη της φυσικής ανοσίας και η πιθανή θανατηφόρα έκβαση της νόσου. Ο εμβολιασμός είναι πολύ αποτελεσματικός στην μείωση της επίπτωσης της νόσου, ενώ ο επανεμβολιασμός που συστήνεται σε αρκετές χώρες απαιτείται για τη διατήρηση των προστατευτικών αντισωμάτων.

    Αντωνιάδου Μαρία, Κλινικός Φαρμακοποιός
    Χορηγός: ΒΙΑΝΕΞ

  • Σάββατο 12:55-13:30
    Έρπης Ζωστήρας. Ένα απλό εξάνθημα ή μια νόσος με σοβαρές επιπλοκές;

    Ο έρπης ζωστήρας αποτελεί ένα λοιμώδες νόσημα το οποίο εκδηλώνεται τις περισσότερες φορές ως ένα δερματικό φυσσαλιδώδες εξάνθημα που συνοδεύεται από οξύ πόνο. Η πιο συχνή επιπλοκή του έρπητα ζωστήρα είναι η μεθερπητική νευραλγία η οποία είναι ένας νευροπαθητικός πόνος που μπορεί να διαρκέσει από μήνες μέχρι και χρόνια. Η δεύτερη πιο συχνή επιπλοκή είναι ο οφθαλμικός έρπης ζωστήρας, ο οποίος εμφανίζεται σε έως και 25% των ατόμων που θα νοσήσουν από έρπητα ζωστήρα. Ο οφθαλμικός έρπης ζωστήρας μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη μέτρια ή σοβαρή απώλεια της όρασης. Νεότερα δεδομένα καταδεικνύουν ότι ο έρπης ζωστήρας σχετίζεται με καρδιοαγγειακές επιπλοκές, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και το έμφραγμα του μυοκαρδίου.
    Χορηγός: GSK

  • Σάββατο 13:30-14:05
    Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός: Πόσο επικίνδυνος είναι για τους μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες και επιλογές προστασίας

    Ο Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) πέραν από τα βρέφη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία και μεγαλύτερης ηλικίας ενηλίκων, ειδικά όσων πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, οδηγώντας τους ακόμα και σε νοσηλεία λόγω πνευμονίας ή απορρύθμισης του προϋπάρχοντος υποκείμενου νοσήματός τους.NΔεν υπάρχει διαθέσιμη στοχευμένη αντιϊκή θεραπεία.
    Ωστόσο, πλέον υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για την προστασία αυτών των ομάδων πληθυσμού από τον RSV.
    Χορηγός: GSK

  • Σάββατο 14:05-14:45
    Διάλειμμα

    Διάλειμμα 40 λεπτών

  • Σάββατο 14:45-15:20
    Φαρμακογονιδιωματική και Εξατομικευμένη Θεραπεία: Εφαρμογές στo Φαρμακείο Κοινότητας

    Η φαρμακογονιδιωματική μελετά τις ατομικές γενετικές διαφορές που επηρεάζουν τις φαρμακοκινητικές και φαρμακοδυναμικές ιδιότητες φαρμάκων, δηλαδή την ανταπόκριση στη φαρμακολογική θεραπεία. Στόχος της είναι η εξατομίκευση της θεραπείας μέσω της προσαρμογής της σε κάθε άτομο, βάσει του γενετικού του προφίλ. Η εφαρμογή της στο φαρμακείο κοινότητας, θα βελτιώσει την ποιότητα της φαρμακευτικής φροντίδας και θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής.

    Δρ Ελευθερία Γαλάτου, Επίκουρη Καθηγήτρια Φαρμακολογίας και Φαρμακογονιδιωματικής, Συντονίστρια Προγράμματος Φαρμακευτικής, Πρόγραμμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

  • Σάββατο 15:20-15:55
    Κανονιστικές Αλλαγές και ο Αντίκτυπός τους στη Φαρμακευτική Πρακτική

    Η φαρμακευτική πρακτική, ως θεμέλιο της παροχής υγειονομικής περίθαλψης, καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει το επάγγελμα. Οι κανονιστικές αλλαγές επηρεάζουν την ασφάλεια των ασθενών, το εύρος της πρακτικής, την ενσωμάτωση τεχνολογιών και τον ρόλο των φαρμακοποιών στη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη.
    Αυτό το πλαίσιο αποτελεί μέρος ενός δυναμικού τριγώνου, όπου οι κανονιστικές ρυθμίσεις, η φαρμακευτική πρακτική και η εκπαίδευση αλληλεπιδρούν συνεχώς. Στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), η εξατομικευμένη φαρμακευτική αγωγή και η αυτοματοποίηση απαιτούν νέες δεξιότητες και προσαρμογή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, συχνά οδηγώντας σε νομοθετικές αλλαγές. Η ομιλία θα εστιάσει στις κανονιστικές αλλαγές, εξετάζοντας πώς επηρεάζουν τις επαγγελματικές ευθύνες και τις εκπαιδευτικές ανάγκες, διασφαλίζοντας ότι η φαρμακευτική φροντίδα παραμένει ασφαλής, αποδοτική και συμβατή με τις σύγχρονες απαιτήσεις.

    Δρ. Χρίστος Πέτρου, Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Υγείας, Αν. Καθηγητής Φαρμακογνωσίας, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

  • Σάββατο 15:55-16:35
    Διάλειμμα

    Διάλειμμα 40 λεπτών

  • Σάββατο 16:35-17:10
    Πάνελ: Εμβολιασμοί, self test, μετρήσεις/έλεγχος: Πεδία δράσης για την εξέλιξη του επαγγέλματος

    Νέες υπηρεσίες αυτοδιάγνωσης και πρόληψης εισέρχονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια
    στο Φαρμακείο. Ποιά τα οφέλη του φαρμακοποιού και από την πρακτική άποψη αλλά και από τη συλλογική του κλάδου; Ας τα ανακαλύψουμε...
    Συμμετέχουν:
    Περικλής Τζανετάκης, Φαρμακοποιός, MBA, Σύμβουλος Φαρμακείων
    Ιωάννης Δαγρές, Φαρμακοποιός, Αντιπρόεδρος ΦΣΑ
    Χρήστος Σωτηρίου, Διευθύνων Σύμβουλος Winmedica
    Συντονισμός: Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός, Αρχισυντάκτρια PHARMACY management ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Σάββατο 17:10-17:45
    Ο ρόλος του φαρμακοποιού στον έλεγχο των αναπνευστικών λοιμώξεων μέσω του εμβολιασμού

    Σταματούλα Τσικρικά, Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», Ιατρός Δημόσιας Υγείας, Ιατρός Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας -Διαχείρισης Κρίσεων, Πρόεδρος Ομάδας Προαγωγής Υγείας, Ιατρικής Εκπαίδευσης και Διακοπής Καπνίσματος Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Πρόεδρος Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας

    Χορηγός: PFIZER

  • Σάββατο 17:45-18:20
    Διάλειμμα

    Διάλειμμα 35 λεπτών

  • Σάββατο: 18:20-19:20
    Πάνελ: Η Συνεργασία Φαρμακείων και Συλλόγων Ασθενών: Μία Ολιστική Προσέγγιση στη Φροντίδα Υγείας

    Θα εστιάσουμε στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των συλλόγων ασθενών και των φαρμακείων για τη βελτίωση της ποιότητας φροντίδας και της εμπειρίας των ασθενών. Ποιος ο ρόλος των φαρμακοποιών και των συλλόγων στην εκπαίδευση και ενημέρωση των ασθενών, τη συμβολή των νέων τεχνολογιών και καινοτομιών στη διαχείριση της φροντίδας υγείας, καθώς και τις προκλήσεις που προκύπτουν από αυτή τη συνεργασία; Στόχος είναι να αναδειχθούν πρακτικές λύσεις και να ενισχυθεί η ολιστική προσέγγιση στη φροντίδα ασθενών, με έμφαση στη συνεργασία και την εξατομικευμένη φροντίδα.
    Συμμετέχουν:
    Κορίνα Τσομπανισάκη, Κοινωνική Λειτουργός, Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού "ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ"
    Κωνσταντίνα Αβράμη, Κοινωνική Λειτουργός της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών
    Μέμη Τσεκούρα, Πρόεδρος Συλλόγου Σκελετικής Υγείας “Πεταλούδας” & Α’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος
    Χρήστος Δαραμήλας, PhD, MSc Βιολόγος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ατόμων με Σακχ. Διαβήτη ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ & B’ Αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες & Χρόνιες Παθήσεις Ε.Σ.Α.μεΑ.
    Τερέζα Χαραμή , Φαρμακοποιός, MSc, MBA, Πρόεδρος ΦΣ Κοζάνης, Μέλος ΔΣ ΠΦΣ
    Χρήστος Ευθυμιάδης , Φαρμακοποιός, Ιδιοκτήτης Φαρμακείου
    Συντονισμός: Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός, Αρχισυντάκτρια PHARMACY management ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΑΙΘΟΥΣΑ MC2
  • Σάββατο 15:40-15:50
    Ψηφιακός μετασχηματισμός στην Υγεία και τον τομέα των φαρμάκων μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης

    Καλωσόρισμα Συνέδρων

  • Σάββατο 15:50- 16:10
    Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας "Health Hub" - ρόλος, λειτουργία, υπηρεσίες και συνεργασίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο

    Θέμης Έξαρχος, Αν. Καθηγητής, Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας, Τμήμα Πληροφορικής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο

  • Σάββατο 16:10-16:30
    Κλινική Έρευνα και Τεχνητή Νοημοσύνη: Αναδιαμορφώνοντας τις Γνώσεις μας

    Ευάγγελος Καραλής, Αν. Καθηγητής Κλινικής Φαρμακευτικής- Φαρμακοκινητικής, Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ

  • Σάββατο 16:30- 16:50
    Η συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης στο σχεδιασμό φαρμακοτεχνικών μορφών

    Μαριλένα Βλάχου, Αν. Καθηγήτρια Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, Τμήμα Φαρμακευτικής, ΕΚΠΑ

  • Σάββατο 16:50-17:10
    Η τεχνητή νοημοσύνη οδηγεί τις βιοτεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο της εξατομίκευσης της υγείας και του σχεδιασμού φαρμάκου

    Δημήτριος Βλαχάκης, Αν. Καθηγητής Βιοτεχνολογίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

  • Σάββατο 17:10-17:30
    Τεχνητή Νοημοσύνη στο χώρο του Φαρμάκου: εξελίξεις, προκλήσεις και προοπτικές. Use case βασισμένο σε υπηρεσία του Health Hub

    Αριστείδης Βραχάτης, Επικ. Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο

ΑΙΘΟΥΣΑ MC2
  • Σάββατο 17:30 - 18:00
    Συζήτηση - Ερωτήσεις
  • Σάββατο 18:00 - 18:35
    Διάλειμμα

    Διάλειμμα 35 λεπτών

  • Σάββατο 18:35 - 19:05
    Έξυπνα πολυμερή για Στοχευμένη μεταφορά φαρμάκων στη Θεραπεία του Καρκίνου

    Τα έξυπνα πολυμερή προσφέρουν καινοτόμες λύσεις για την παθητική και ενεργητική στοχευμένη μεταφορά φαρμάκων σε θεραπείες καρκίνου. Μέσω ειδικών δομικών χαρακτηριστικών των πολυμερών, βελτιώνεται η στοχευμένη μεταφορά φαρμάκων στους όγκους, μειώνοντας τις ανεπιθύμητες ενέργειες και ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
    Δρ. Μαρία Ρίκκου- Καλουρκώτη, Αντιπρόεδρος Τμήματος Φαρμακευτικής, Πανεπιστημίου Frederick

  • Σάββατο 19:05 - 20:10
    Επίδειξη Πρώτων Βοηθειών από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

7η Επιστημονική Ημερίδα ΕΛΕΝΕΠΥ

ΑΙΘΟΥΣΑ MC2

Η ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΤΩΝ ΝΟΣΩΝ

Προεδρείο:
Ερμής Ιατρού, Καθηγητής, Τμ. Χημείας, Σχολή Θετικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Νεφέλη Λαγοπάτη, Επ. Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Καλλιόπη Πλατώνη, Αν. Καθηγήτρια Ιατρικής Φυσικής-Ακτινοφυσικής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ελίνα Σπυράτου, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Β’ Εργαστήριο Ακτινολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ

ΑΙΘΟΥΣΑ MC2
  • Σάββατο 10:00-10:15
    Καλωσόρισμα Συνέδρων

    Ευστάθιος Ευσταθόπουλος, Καθηγητής και Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ, Πρόεδρος ΕΛΕΝΕΠΥ

  • Σάββατο 10:15-11:00
    ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑΝΟ-ΔΙΑΣΤΑΣΗ. ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

    Δυνατότητες των εξωκυττάριων κυστιδίων στη διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση νευροεκφυλιστικών νόσων - 10:15-10:30
    Δρ. Μαρία Τσακίρη, Φαρμακοποιός, PhD, Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ

    Φωτοθερμική θεραπεία βασισμένη σε νανοσωματίδια χρυσού και η συνεργιστική της επίδραση στην ακτινοθεραπεία - 10:30-10:45
    Δρ. Ελίνα Σπυράτου, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Β’ Εργαστήριο Ακτινολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ

    Ιχνηλάτηση Μεμονωμένων Σωματιδίων στη Στοχευμένη Μεταφορά Διαγνωστικών και Θεραπευτικών Μορίων - 10:45-11:00
    Δρ. Νίκος Ναζίρης, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Τμήμα Φαρμακευτικής, ΕΚΠΑ

  • Σάββατο 11:00-11:45
    ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΩΝ

    Προεδρείο:
    Καλλιόπη Πλατώνη, Αναπλ. Καθηγήτρια Ιατρικής Φυσικής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
    Ελίνα Σπυράτου, Επιστημονική Συνεργάτης, Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Ιατρικής Φυσικής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ

    Nanomedicine for space applications - 11:00-11:15
    Δρούλιας Αντρέας

    Study of nano- based systems applications in tissue regeneration and antimicrobial effects in periodontal disease - 11:15-11:30
    Βαλαμβάνος Θεόδωρος- Φίλιππος

    Nanomedicine- based drugs and current challenges - 11:30-11:45
    Νιέρης Παναγιώτης

  • Σάββατο 11:45-13:00
    ΠΟΛΥΠΛΟΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΝΑΝΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

    Προεδρείο:
    Μαρία Γαζούλη, Καθηγήτρια Βιολογίας-Νανοϊατρικής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
    Κώστας Δεμέτζος Καθηγητής Φαρμακευτικής Νανοτεχνολογίας, ΕΚΠΑ

    Πολυπλοκότητα νανοσυστημάτων και νομοθετικό πλαίσιο: προκλήσεις και ευκαιρίες - 11:45-12:10
    Κωνσταντίνος Γαρδίκης, Φαρμακοποιός, MSc, PhD, Διευθυντής Έρευνας Ανάπτυξης ΑPIVITA, μέλος ΔΣ ΕΦΕ

    Από την έρευνα στο ρυθμιστικό πλαίσιο: Η εξέλιξη της Νανοϊατρικής - 12:10-12:35
    Ιωάννης Τσιχλής, MSc in Nanomedicine, Υπ. Διδάκτορας, ΕΚΠΑ

    Regulatory challenges of drug delivery nanosystems - 12:35-13:00
    Μαρία Χουντουλέση, Φαρμακοποιός MSc, PhD, PostDoc

  • Σάββατο 13:00-14:30
    ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ- ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΔΠΜΣ "ΝΑΝΟΪΑΤΡΙΚΗ"

    Nanoparticles in Medical Imaging: Advantages and Challenges
    Stavros Vorrias, Sofia Zisiadi, Aggeliki Tsantiri, Ioannis Tsouris, Agapi Ploussi, Efstathios P. Efstathopoulos

    Applications of Gold Nanoparticles in Medical Imaging
    Marcus Yerolemou, Effrosini Maria Kosti, Eleftherios Beltsios, Artemis Tsilimidou, Maria Anthi Kouri, Efstathios P. Efstathopoulos

    Nanomedicine in Personalized Medicine
    K. Alifieris, Ioannis Kapoulas, Foteini Koumara, Aggeliki Koumioti, Konstantinos-Dimitrios Petrou, Efstathios P. Efstathopoulos

    Advances in Nanotechnology-based Biosensors for Disease Diagnosis
    Despoina Zarketan, Aikaterini Eleftehria Karanikola, Eleni Oikonomou, Eleftheria Charalampopoulou, Maria Charistou, Elina Spyratou, Efstathios P. Efstathopoulos

    Nanomedicine in Vaccine Development
    Georgia Diamantogianni, Mairi Markatou, Ioannis Markopoulos, Konstantina-Lida Prasoula, Natassa Pippa, Efstathios P. Efstathopoulos

    Quantum Dots Applications in Medicine
    Uthman Saeed Bashir, Konstantina Giovanopoulou, Orestis Rantis, Theotoki Tomara, Nefeli Lagopati,

    Nanoparticles in Cosmetics. Applications, challenges and opportunities
    Maria Arampatzi, Katerina Dellaroka, Dionysis Kokkosis, Giolanta Georgia Manti, Maria Kouri, Efstathios P. Efstathopoulos

    Nanoparticles for Image-Guided Radiotherapy
    Evgenia Alamani, Vaggellis Antoninis, Eleni Reizi, Iliana Sotiropoulou, George Patatoukas, Efstathios P. Efstathopoulos

  • Σάββατο 14:30-15:30
    ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΔΠΜΣ «NANOMEDICINE» και ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΕΛΕΝΕΠΥ

    Βραβεύσεις καλύτερων διπλωματικών εργασιών και εργασιών Future Perspectives του ΔΠΜΣ «Nanomedicine»

    Μαρία Γαζούλη, Καθηγήτρια Βιολογίας-Νανοϊατρικής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
    Κωνσταντίνος Δεμέτζος, Καθηγητής Φαρμακευτικής Νανοτεχνολογίας, Τμήμα Φαρμακευτικής, ΕΚΠΑ
    Ευστάθιος Ευσταθόπουλος, Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής-Ακτινοφυσικής, Β’ Εργαστήριο Ακτινολογίας, Ιατρικής Σχολή ΕΚΠΑ

3o Συμπόσιο Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών
της ΠΕΦΝΙ

ΑΙΘΟΥΣΑ MC 3.2

ΑΙΘΟΥΣΑ MC 3.2
  • Σάββατο 09:00-09:30
    Προσέλευση - Εγγραφές
  • Σάββατο 9:30-10:00
    Μικροβίωμα - Ο ρόλος του στις Λοιμώξεις

    Γαζούλη Μαρία, Καθηγήτρια, Εργαστήριο Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

  • Σάββατο 10:00-10:45
    Candida Auris: Μία αναδυόμενη λοίμωξη. Επιδημιολογία και θεραπευτικοί αλγόριθμοι

    Στυλιανή Συμπάρδη, , Παθολόγος- Λοιμοξιολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια ΕΣΥ, Διευθύντρια Α' Παθολογικής Κλινικής, ΓΝΕ "Θριάσιο"

  • Σάββατο 1045 -11:30
    Αντιμικροβιακά φάρμακα στη ΜΕΘ. Ιδιαιτερότητες νοσηλευομένων και αντιμετώπισή τους

    Κατερίνα Σακαγιάννη

  • Σάββατο 11:30-12:00
    Διάλειμμα

    Διάλειμμα 30 λεπτών

  • Σάββατο 12:00- 14:00
    Hospital pharmacists and AMR stewardship: Best practises EAHP from the European countries - Spain Italy Latvia Greece

    Nenad Miljkovic

    Anna Lozano, EAHP Director of Professional Development, Director of Pharmacy, Hospital Universitario Central de Asturias, Ovideo, Spain
    Pierra Polidori, EAHP Director of Professional Development, Director of the Clinical Pharmacy Department, Director of the Hospital pharmacy Department at the joined hospitals Villa Sofia and Cervello - Cervello Hospital, Palermo, Italy
    Eineze Viestina
    Pharmacists TBA

  • Σάββατο 14:00- 14:30
    Διάλειμμα

    Διάλειμμα 30 λεπτών

  • Σάββατο 14:30- 15:30
    Workshop: Η λελογισμένη χρήση των αντιμικροβιακών φαρμάκων στο πλαίσιο της αντιμικροβιακής εποπτείας στα Ελληνικά Νοσοκομεία

    Μαριόλης Ηλίας, Παθολόγος- Λοιμωξιολόγος, Επιμελητής Α' ΕΣΥ, Α' Παθολογικής Κλινικής, ΓΝΑ "Ιπποκράτειο"

Επιχειρηματικότητα & Εξελίξεις στο Επάγγελμα

ΑΙΘΟΥΣΑ MC3

Η νέα γενιά φαρμακοποιών. Η γενιά της αλλαγής!

Μιλάμε για εξέλιξη, για μεταβολή του επαγγέλματος. Σκεφτόμαστε την ενσωμάτωση της νέας τεχνογνωσίας, τις συνέπειες στις συνήθειες μας. Όμως αυτό που θεωρούμε δεδομένο πάνω από όλα, είναι ότι οι αλλαγές οδηγούνται πάντα από τις νέες γενιές! Σε αυτή τη μετάλλαξη του επαγγέλματος, η νέα γενιά θα είναι ο κινητήρας! Είναι εξαιρετικά καθησυχαστικό να βλέπουμε ότι οι νέοι απόφοιτοι έχουν ήδη καταλάβει πολλά και θέλουν να οικοδομήσουν ένα μέλλον διαφορετικό από τις πρακτικές που γνωρίζουμε τα τελευταία χρόνια. Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η νέα γενιά επιθυμεί να λειτουργήσει διαφορετικά από τους πρεσβυτέρους της και είναι πιο εκπληκτικό ότι προχωρά προς τη σωστή κατεύθυνση.

ΑΙΘΟΥΣΑ MC3
  • Σάββατο 10:30-10:55
    Νέοι ενθουσιώδεις απόφοιτοι φαρμακοποιοί.

    Αναγκαιότητα Προσαρμογής σπουδών, Ανταγωνισμός: Πηγή σημαντικών ευκαιριών για επαγγελματική αποκατάσταση και εξέλιξη. Υπάρχει ένα θετικό όραμα για το φαρμακείο, όμως οι νέοι φαρμακοποιοί πρέπει να εκπαιδευτούν στο επιχειρείν. Σήμερα οι νέοι φαρμακοποιοί πρέπει να είναι δημιουργικοί.
    Συμμετέχουν:
    Δεγαΐτα Κυριακή, τελειόφοιτη Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ
    Μαρία Νίκου, τελειόφοιτη Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ
    Σοφία Τράντζα, Φαρμακοποιός MSc, MSc PV , CAS, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών (ΠΕΦ)

  • Σάββατο 10:55-11:15
    Η ψηφιακή τεχνολογία καθιστά δυνατή την προαγωγή υπηρεσιών

    Πώς να αναπτύξετε υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας στην υγεία; Πώς να εκμεταλλευτείτε την τεχνολογία και να επαναπροσδιορίσετε τη σχέση με τους ασθενείς;
    Ορέστης Κοτζαμάνης, Φαρμακοποιός

  • Σάββατο 11:15-11:35
    Χρηματοδοτικές λύσεις & προοπτικές για το σύγχρονο φαρμακείο: Παρουσίαση χρηματοδοτικών εργαλείων και επιλογών που προσφέρονται για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του φαρμακείου».
  • Σάββατο 11:35-11:50
    Το μέλλον του φαρμακείου είναι στη συμπληρωματικότητα των διαφορετικών δεξιοτήτων με τις συνεργασίες

    Βαγγέλης Παϊδούσης, Σύμβουλος Φαρμακείων

  • Σάββατο 11:50-12:00
    Συμπεράσματα : 8 ισχυρές ιδέες για τη νέα γενιά φαρμακοποιών

    Συντονίστρια: Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός, Αρχισυντάκτρια PHARMACY management ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΧΟΡΗΓΟΣ ενότητας: Eurobank

  • Σάββατο 12:00-12:35
    Νεότερα δεδομένα στη διακοπή καπνίσματος. Ο ρόλος του φαρμακοποιού

    Διαμαντής Κλημεντίδης, Κλινικός φαρμακοποιός MClinPharm, MSc Διαχείριση Γήρανσης και Χρόνιων Νοσημάτων
    Χορηγός: WINMEDICA

  • Σάββατο 12:35-13:15
    Διάλειμμα

    Διάλειμμα 40 λεπτών

  • Σάββατο 13:15-13:50
    Εκπαίδευση και Αξιολόγηση των στελεχών του Φαρμακείου

    Μια στρατηγική βελτιστοποίησης της επαγγελματικής εξέλιξης της ομάδας του φαρμακείου είναι και η εκπαίδευσή τους. Σκοπός αυτής της ομιλίας είναι να δείξει πως μπορεί να οργανωθεί σωστά, να στηθεί και να υλοποιηθεί εσωτερικά σε κάθε φαρμακείο, ένα επιτυχημένο πρόγραμμα αποτύπωσης των εκπαιδευτικών αναγκών των στελεχών του Φαρμακείου και εκπαίδευσης τους, αλλά και πως να οριστούν δείκτες αξιολόγησης, για την ποιοτική και ποσοτική αποτύπωση των επιδόσεων τους.

  • Σάββατο 13:50-14:25
    Η Ανθρωποκεντρική Τεχνητή Νοημοσύνη στο Φαρμακείο: Επαναπροσδιορίζοντας την Οργάνωση και την Εξυπηρέτηση

    Η ανθρωποκεντρική τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) τοποθετεί τον άνθρωπο στο επίκεντρο της φαρμακευτικής εμπειρίας, συνδυάζοντας την τεχνολογία με την ανθρώπινη φροντίδα. Μέσα από λύσεις που βελτιώνουν την οργάνωση, όπως αυτοματοποιημένες διαδικασίες διαχείρισης αποθεμάτων και συστήματα πρόβλεψης ζήτησης, η ΑΙ ενισχύει την αποδοτικότητα χωρίς να χάνει την ανθρώπινη διάσταση. Παράλληλα, προσφέρει προσωποποιημένες προτάσεις υγείας και εργαλεία επικοινωνίας, όπως έξυπνα chatbot που αναγνωρίζουν τις ανάγκες των πελατών. Με ανθρωποκεντρική προσέγγιση, η ΑΙ δεν αντικαθιστά τον φαρμακοποιό αλλά τον υποστηρίζει, επιτρέποντάς του να επικεντρωθεί σε αυτό που έχει πραγματική αξία: την παροχή φροντίδας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης με τους ασθενείς

  • Σάββατο 14:25-15:05
    Διάλειμμα

    Διάλειμμα 40 λεπτών

  • Σάββατο 15:05-15:50
    Πάνελ: Πώς να κρατήσετε έναν καλό συνεργάτη στην ομάδα σας

    Σε ένα περιβάλλον έλλειψης προσωπικού, μια σημαντική ενέργεια του manager είναι να κινητοποιεί το υπάρχον προσωπικό για να μείνουν πιστοί στο φαρμακείο. Οι απαιτήσεις πλέον του προσωπικού και οι σχέσεις τους με την εργασία, ιδιαίτερα αυτές της νέας γενιάς εργαζομένων, έχουν αλλάξει. Ποιες οι λύσεις για να είναι ευχαριστημένοι, αποδοτικοί και πιστοί σε σας σαν manager;
    Χάτζη Σκευοφύλακα, Σύμβουλος Επιχειρήσεων
    Βενετία Διονυσοπούλου, HR manager Menarini Hellas,
    Φωτεινή Μπαλδιμτζή, Φαρμακοποιός
    Στέλιος Μουσαμάς, Pharmacy & OTC Business Consultant
    Συντονιστής: Αντωνία Μαρκούρη, Digital Business Development, XAΡΑΜΗ ΑΕ

  • Σάββατο 15:50-16:35
    Πάνελ: Ο «Χρυσός οδηγός» για επιτυχημένο Digital Transformation Φαρμακείου

    Οι αναγκαίες αλλαγές στη κουλτούρα και στις υποδομές, για τη διευκόλυνση του φαρμακοποιού και την ανάπτυξη του φαρμακείου, μέσα σε ένα περιβάλλον ψηφιακών καινοτομιών, με στόχο τη βελτίωση της εξυπηρέτησης και εμπειρίας του ασθενή-πελάτη.
    Συμμετέχουν:
    Εκπρόσωπος από Υπουργείο Υγείας, TBA
    Νίκη Τσούμα, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης).
    Δημήτρης Τσιριμπής, Φαρμακοποιός, Γραμματέας ΦΣ Κορινθίας, Εποπτικό Συμβούλιο ΠΕΙΦΑΣΥΝ
    Συντονιστής: Δημήτρης Καραγιώργος, Δημοσιογράφος Υγείας

  • Σάββατο 16:35-17:15
    Διάλειμμα

    Διάλειμμα 40 λεπτών

  • Σάββατο 17:15-17:50
    Αξιοποίηση και προστασία δεδομένων, στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης και της τεχνολογικής καινοτομίας

    Ενώ η πληροφορική, η επεξεργασία δεδομένων και η χρήση τεχνητής νοημοσύνης καταλαμβάνουν ολοένα και πιο σημαντική θέση στα ευρωπαϊκά φαρμακεία, είναι σκόπιμο να αναρωτηθούμε, πρώτα σε ηθικό επίπεδο: Ποια χρήση μπορεί να γίνει στα «δεδομένα σθενών» και υπό ποιες προϋποθέσεις; Αλλά και για άλλα παρόμοια θέματα που επηρεάζουν το ίδιο το επάγγελμα. Πόσο μακριά μπορούμε να φτάσουμε, με στόχο να βοηθήσουμε τα καθήκοντα του φαρμακοποιού;
    Αλέξανδρος Θεοδωρόπουλος, Φαρμακοποιός, MPharm, MBA

  • Σάββατο 17:50-18:35
    Πάνελ: Φαρμακείο και Marketplaces: Μία νέα ευκαιρία

    Ολοένα και περισσότερα φαρμακεία επιλέγουν να «ανοίξουν» την αγορά τους μέσω marketplaces, όπως Wolt, e-food, Box Now, …. Πλεονεκτήματα και best practices για τη νέα δυνατότητα αυτή.
    Συμμετέχουν:
    Σεραφείμ Παπαγεωργίου, Head of Retail, Wolt Greece
    Μαρία Χατζηδημητρίου, Φαρμακοποιός
    Συντονιστής: Αντωνία Μαρκούρη, Digital Business Development, XAΡΑΜΗ ΑΕ

Πρόσφατα άρθρα

    Πρόσφατα σχόλια

    Χωρίς σχόλια για εμφάνιση.
    Latest Posts
    Ads
    Categories
    • Χωρίς κατηγορία