9ο Επιστημονικό Συνέδριο Φαρμακευτικής Φροντίδας – Πρόγραμμα Σαββάτου

9ο Επιστημονικό Συνέδριο Φαρμακευτικής Φροντίδας

ΑΙΘΟΥΣΑ Ν. ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ

Διοργάνωση: Ελληνική Φαρμακευτική Εταιρεία

Προεδρείο:
Βασιλική Τσαντήλα,
Φαρμακοποιός, QA / IMP Operations Supervisor, UNILOG SA, Ειδική Γραμματέας ΕΦΕ.

Κωνσταντίνος Γαρδίκης,
Φαρμακοποιός, MSc, PhD, Διευθευντής Έρευνας Ανάπτυξης APIVITA, μέλος ΔΣ ΕΦΕ.

Π. Σκλαβούνος,
MD, MPH, Γενικός Οικογενειακός Ιατρός, Επιμελητής Α΄, Κέντρο Υγείας Βάρης, Συντονιστής Εκπαίδευσης Ειδικευόμενων Γενικών Ιατρών, Ασκληπιείο Βούλα.

ΑΙΘΟΥΣΑ Ν. Σκαλκώτας
  • Σάββατο 10:30-11:05
    Υιοθετείστε τη συμπληρωματική συμβουλή και πρόταση σε κάθε συνταγή. Μια αποτελεσματική μέθοδος

    Η συμπληρωματική συμβουλή και πρόταση, εκτός από οφέλη στις πωλήσεις, είναι μια ανεκτίμητη υπηρεσία που ευνοεί τη καλή συμμόρφωση στη θεραπεία και την πιστότητα των ασθενών. Απαιτεί μεθοδολογία στην προσέγγιση του ασθενή που πρέπει να υιοθετηθεί από όλη την ομάδα που εξυπηρετεί στον πάγκο . Θα παρουσιαστούν συγκεκριμένα παραδείγματα προσέγγισης από την καθημερινή πρακτική του φαρμακείου.

    Ράνια Λέχου, Φαρμακοποιός, Σύμβουλος Φαρμακείων
    Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός, Αρχισυντάκτρια PHARMACY management ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Σάββατο 11:05-11:40
    Εμβολιασμοί στο φαρμακείο: Τα φρένα των ασθενών και πώς να τους πείσουμε

    Οι φαρμακοποιοί διαδραματίζουν καθημερινά κεντρικό ρόλο στον εμβολιασμό του πληθυσμού. Ωστόσο, βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με αντιρρήσεις και επιφυλάξεις από μέρους των ασθενών, λόγω της παραπληροφόρησης γύρω από την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων. Χρησιμοποιώντας ειλικρίνεια και ενσυναίσθηση, ποιος είναι ο καταλληλότερος τρόπος προσέγγισης των ασθενών και αντιμετώπισης των αντιρρήσεών τους;

  • Σάββατο 11:40 - 12:20
    Διάλειμμα

    Διάλειμμα 40 λεπτών

  • Σάββατο 12:20-12:40
    Ανάγκη της ορθής ανοσοποίησης του ενήλικου πληθυσμού έναντι Κοκκύτη και Τετάνου

    1η ομιλία: Γιατί εμβολιάζω τον τραυματία έναντι του κοκκύτη και του τετάνου
    Ανάγκη αναμνηστικού εμβολιασμού
    Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου εξασθενεί με το πέρασμα των χρόνων. Ο εμβολιασμός των ενηλίκων είναι σημαντικός, έχοντας θετική επίπτωση στη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής. Οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι σε συχνές και σοβαρές λοιμώξεις, λόγω πολλών παραγόντων, όπως υποκείμενες χρόνιες ιατρικές παθήσεις, μείωση της ανοσίας που σχετίζεται με την ηλικία, απροθυμία για λήψη αναμνηστικών δόσεων εμβολίων. Η επιβάρυνση που προκαλεί η ασθένεια παραμένει, παρά το γεγονός ότι ο εμβολιασμός μπορεί να αποτρέψει πολλές μολυσματικές ασθένειες στους ενήλικες και είναι υποτιμημένη λόγω ασυνεπειών στα συστήματα παρακολούθησης, διακυμάνσεων στις μεθοδολογίες που χρησιμοποιούνται και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πιθανής υποδιάγνωσης και ελλιπούς αναφοράς (π.χ. για κοκκύτη). Η εφαρμογή μιας προσέγγισης για τον εμβολιασμό ως μέρος της πολιτικής για την υγιή γήρανση του πληθυσμού με αποτελεσματικές πολιτικές εμβολιασμού ενηλίκων, ειδικά για ενήλικες άνω των 50 ετών, θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την αντιμετώπιση της επιβάρυνσης των μολυσματικών ασθενειών.

    Τσιαούση Ιωάννα, Head of Medical Vaccines ΒΙΑΝΕΞ, Μαιευτήρας -Γυναικολόγος

    Χορηγός: ΒΙΑΝΕΞ

  • Σάββατο 12:40 - 12:55
    Ο ρόλος του Φαρμακοποιού στον εμβολιασμό έναντι του κοκκύτη

    Ανάγκη εμβολιασμού του τραυματία
    Η μοναδικότητα του τετάνου σε σχέση με τις υπόλοιπες ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με τα εμβόλια, είναι ότι δεν είναι μεταδοτικός από άτομο σε άτομο. Επηρεάζει κυρίως τους μεγαλύτερους ενήλικες, και αυτό επειδή η εμβολιαστική κάλυψη φαίνεται να μειώνεται όσο μεγαλώνει η ηλικία, οι οποίοι μπορεί να οδηγηθούν σε νοσηλεία ή ακόμη και σε θάνατο. Ο λόγος που ο εμβολιασμός καθίσταται σημαντικός είναι, η πανταχού παρούσα ύπαρξη του κλωστριδίου, η μη ύπαρξη της φυσικής ανοσίας και η πιθανή θανατηφόρα έκβαση της νόσου. Ο εμβολιασμός είναι πολύ αποτελεσματικός στην μείωση της επίπτωσης της νόσου, ενώ ο επανεμβολιασμός που συστήνεται σε αρκετές χώρες απαιτείται για τη διατήρηση των προστατευτικών αντισωμάτων.

    Αντωνιάδου Μαρία, Κλινικός Φαρμακοποιός
    Χορηγός: ΒΙΑΝΕΞ

  • Σάββατο 12:55-13:30
    Έρπης Ζωστήρας. Ένα απλό εξάνθημα ή μια νόσος με σοβαρές επιπλοκές;

    Ο έρπης ζωστήρας αποτελεί ένα λοιμώδες νόσημα το οποίο εκδηλώνεται τις περισσότερες φορές ως ένα δερματικό φυσσαλιδώδες εξάνθημα που συνοδεύεται από οξύ πόνο. Η πιο συχνή επιπλοκή του έρπητα ζωστήρα είναι η μεθερπητική νευραλγία η οποία είναι ένας νευροπαθητικός πόνος που μπορεί να διαρκέσει από μήνες μέχρι και χρόνια. Η δεύτερη πιο συχνή επιπλοκή είναι ο οφθαλμικός έρπης ζωστήρας, ο οποίος εμφανίζεται σε έως και 25% των ατόμων που θα νοσήσουν από έρπητα ζωστήρα. Ο οφθαλμικός έρπης ζωστήρας μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη μέτρια ή σοβαρή απώλεια της όρασης. Νεότερα δεδομένα καταδεικνύουν ότι ο έρπης ζωστήρας σχετίζεται με καρδιοαγγειακές επιπλοκές, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και το έμφραγμα του μυοκαρδίου.
    Χορηγός: GSK

  • Σάββατο 13:30-14:05
    Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός: Πόσο επικίνδυνος είναι για τους μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες και επιλογές προστασίας

    Ο Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) πέραν από τα βρέφη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία και μεγαλύτερης ηλικίας ενηλίκων, ειδικά όσων πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, οδηγώντας τους ακόμα και σε νοσηλεία λόγω πνευμονίας ή απορρύθμισης του προϋπάρχοντος υποκείμενου νοσήματός τους.NΔεν υπάρχει διαθέσιμη στοχευμένη αντιϊκή θεραπεία.
    Ωστόσο, πλέον υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για την προστασία αυτών των ομάδων πληθυσμού από τον RSV.
    Χορηγός: GSK

  • Σάββατο 14:05-14:45
    Διάλειμμα

    Διάλειμμα 40 λεπτών

  • Σάββατο 14:45-15:20
    Φαρμακογονιδιωματική και Εξατομικευμένη Θεραπεία: Εφαρμογές στo Φαρμακείο Κοινότητας

    Η φαρμακογονιδιωματική μελετά τις ατομικές γενετικές διαφορές που επηρεάζουν τις φαρμακοκινητικές και φαρμακοδυναμικές ιδιότητες φαρμάκων, δηλαδή την ανταπόκριση στη φαρμακολογική θεραπεία. Στόχος της είναι η εξατομίκευση της θεραπείας μέσω της προσαρμογής της σε κάθε άτομο, βάσει του γενετικού του προφίλ. Η εφαρμογή της στο φαρμακείο κοινότητας, θα βελτιώσει την ποιότητα της φαρμακευτικής φροντίδας και θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής.

    Δρ Ελευθερία Γαλάτου, Επίκουρη Καθηγήτρια Φαρμακολογίας και Φαρμακογονιδιωματικής, Συντονίστρια Προγράμματος Φαρμακευτικής, Πρόγραμμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

  • Σάββατο 15:20-15:55
    Κανονιστικές Αλλαγές και ο Αντίκτυπός τους στη Φαρμακευτική Πρακτική

    Η φαρμακευτική πρακτική, ως θεμέλιο της παροχής υγειονομικής περίθαλψης, καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει το επάγγελμα. Οι κανονιστικές αλλαγές επηρεάζουν την ασφάλεια των ασθενών, το εύρος της πρακτικής, την ενσωμάτωση τεχνολογιών και τον ρόλο των φαρμακοποιών στη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη.
    Αυτό το πλαίσιο αποτελεί μέρος ενός δυναμικού τριγώνου, όπου οι κανονιστικές ρυθμίσεις, η φαρμακευτική πρακτική και η εκπαίδευση αλληλεπιδρούν συνεχώς. Στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), η εξατομικευμένη φαρμακευτική αγωγή και η αυτοματοποίηση απαιτούν νέες δεξιότητες και προσαρμογή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, συχνά οδηγώντας σε νομοθετικές αλλαγές. Η ομιλία θα εστιάσει στις κανονιστικές αλλαγές, εξετάζοντας πώς επηρεάζουν τις επαγγελματικές ευθύνες και τις εκπαιδευτικές ανάγκες, διασφαλίζοντας ότι η φαρμακευτική φροντίδα παραμένει ασφαλής, αποδοτική και συμβατή με τις σύγχρονες απαιτήσεις.

    Δρ. Χρίστος Πέτρου, Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Υγείας, Αν. Καθηγητής Φαρμακογνωσίας, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

  • Σάββατο 15:55-16:35
    Διάλειμμα

    Διάλειμμα 40 λεπτών

  • Σάββατο 16:35-17:10
    Πάνελ: Εμβολιασμοί, self test, μετρήσεις/έλεγχος: Πεδία δράσης για την εξέλιξη του επαγγέλματος

    Νέες υπηρεσίες αυτοδιάγνωσης και πρόληψης εισέρχονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια
    στο Φαρμακείο. Ποιά τα οφέλη του φαρμακοποιού και από την πρακτική άποψη αλλά και από τη συλλογική του κλάδου; Ας τα ανακαλύψουμε...
    Συμμετέχουν:
    Περικλής Τζανετάκης, Φαρμακοποιός, MBA, Σύμβουλος Φαρμακείων
    Ιωάννης Δαγρές, Φαρμακοποιός, Αντιπρόεδρος ΦΣΑ
    Χρήστος Σωτηρίου, Διευθύνων Σύμβουλος Winmedica
    Συντονισμός: Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός, Αρχισυντάκτρια PHARMACY management ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Σάββατο 17:10-17:45
    Ο ρόλος του φαρμακοποιού στον έλεγχο των αναπνευστικών λοιμώξεων μέσω του εμβολιασμού

    Σταματούλα Τσικρικά, Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», Ιατρός Δημόσιας Υγείας, Ιατρός Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας -Διαχείρισης Κρίσεων, Πρόεδρος Ομάδας Προαγωγής Υγείας, Ιατρικής Εκπαίδευσης και Διακοπής Καπνίσματος Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Πρόεδρος Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας

    Χορηγός: PFIZER

  • Σάββατο 17:45-18:20
    Διάλειμμα

    Διάλειμμα 35 λεπτών

  • Σάββατο: 18:20-19:20
    Πάνελ: Η Συνεργασία Φαρμακείων και Συλλόγων Ασθενών: Μία Ολιστική Προσέγγιση στη Φροντίδα Υγείας

    Θα εστιάσουμε στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των συλλόγων ασθενών και των φαρμακείων για τη βελτίωση της ποιότητας φροντίδας και της εμπειρίας των ασθενών. Ποιος ο ρόλος των φαρμακοποιών και των συλλόγων στην εκπαίδευση και ενημέρωση των ασθενών, τη συμβολή των νέων τεχνολογιών και καινοτομιών στη διαχείριση της φροντίδας υγείας, καθώς και τις προκλήσεις που προκύπτουν από αυτή τη συνεργασία; Στόχος είναι να αναδειχθούν πρακτικές λύσεις και να ενισχυθεί η ολιστική προσέγγιση στη φροντίδα ασθενών, με έμφαση στη συνεργασία και την εξατομικευμένη φροντίδα.
    Συμμετέχουν:
    Κορίνα Τσομπανισάκη, Κοινωνική Λειτουργός, Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού "ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ"
    Κωνσταντίνα Αβράμη, Κοινωνική Λειτουργός της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών
    Μέμη Τσεκούρα, Πρόεδρος Συλλόγου Σκελετικής Υγείας “Πεταλούδας” & Α’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος
    Χρήστος Δαραμήλας, PhD, MSc Βιολόγος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ατόμων με Σακχ. Διαβήτη ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ & B’ Αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες & Χρόνιες Παθήσεις Ε.Σ.Α.μεΑ.
    Τερέζα Χαραμή , Φαρμακοποιός, MSc, MBA, Πρόεδρος ΦΣ Κοζάνης, Μέλος ΔΣ ΠΦΣ
    Χρήστος Ευθυμιάδης , Φαρμακοποιός, Ιδιοκτήτης Φαρμακείου
    Συντονισμός: Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός, Αρχισυντάκτρια PHARMACY management ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρόσφατα άρθρα

    Πρόσφατα σχόλια

    Χωρίς σχόλια για εμφάνιση.
    Latest Posts
    Ads
    Categories
    • Χωρίς κατηγορία