1η Health Expo Cyprus – Πρόγραμμα Ομιλιών

1η Health Expo Cyprus

Επιστημονικός Φορέας: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
Ξενοδοχείο Ajax, Λεμεσός
Αίθουσα Αγαμέμνων (180 θέσεις)

Σάββατο 01-06-2024 και Κυριακή 02-06-2024

Προεδρείο:
Δρ Αικατερίνη Κουτσαβίτη,
Πρόγραμμα Φαρμακευτικής Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΜΙΛΙΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 01-06-2024
  • Σάββατο 16:00-16:30
    Προσέλευση - Εγγραφές
  • Σάββατο 16:30 - 17:00
    Καλωσόρισμα συνέδρων-Χαιρετισμοί

    Δρ Κυριάκος Φελέκκης, Κοσμήτορας – Σχολή Επιστημών Ζωής και Υγείας
    Καθηγητής Παθολογίας και Εργαστηριακής Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
    Δρ Χρίστος Πέτρου, Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Υγείας, Αν. Καθηγητής Φαρμακογνωσίας, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

  • Σάββατο 17:00 - 17:35
    Φαρμακογoνιδιωματική και εξατομικευμένη θεραπεία: Πώς μπορεί να εφαρμοστεί στο φαρμακείο κοινότητας

    Η φαρμακογονιδιωματική μελετά τις ατομικές γενετικές διαφορές που επηρεάζουν τις φαρμακοκινητικές και φαρμακοδυναμικές ιδιότητες φαρμάκων, δηλαδή την ανταπόκριση στη φαρμακολογική θεραπεία. Στόχος της είναι η εξατομίκευση της θεραπείας μέσω της προσαρμογής της σε κάθε άτομο, βάσει του γενετικού του προφίλ. Η εφαρμογή της στο φαρμακείο κοινότητας, θα βελτιώσει την ποιότητα της φαρμακευτικής φροντίδας και θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής.
    Δρ Ελευθερία Γαλάτου, Επίκουρη Καθηγήτρια Φαρμακολογίας και Φαρμακογονιδιωματικής, Συντονίστρια Προγράμματος Φαρμακευτικής, Πρόγραμμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

  • Σάββατο 17:35 - 18:10
    Οργάνωση εργασίας και διαχείριση του χρόνου στο φαρμακείο

    Σήμερα, περισσότερο από ποτέ είναι επιβεβλημένο να οργανώσουμε τη λειτουργία στο φαρμακείο μας, μιας και οι απαιτήσεις αυξάνονται ολοένα και περισσότερο. Αυτό έχει να κάνει με τον ρόλο του κάθε ατόμου που εργάζεται εδώ, τα μέσα και τα εργαλεία που απαιτούνται, καθώς επίσης και τους τρόπους συντονισμού των προσπαθειών των ατόμων για την επίτευξη των σκοπών της επιχείρησης.
    Για να σας βοηθήσουμε να ακολουθήσετε μια δική σας μέθοδο οργάνωσης της δουλειάς σας, μέσα από αυτή την ομιλία, σας προτείνονται τρόποι οργάνωσης του χρόνου εργασίας σας και πώς να επιτύχετε να αφιερώσετε χρόνο και για την προσωπική σας ζωή.
    Περικλής Τζανετάκης, Φαρμακοποιός, ΜΒΑ, Σύμβουλος φαρμακείων

  • Σάββατο 18:10 - 18:50
    Διάλειμμα

    Διάλειμμα 40 λεπτών

  • Σάββατο 18:50 - 19:25
    Πρόληψη, Υγεία και Φροντίδα: Πώς θα καινοτομήσει το φαρμακείο στην Ευρώπη;

    Τα επόμενα πέντε χρόνια, τα ευρωπαϊκά φαρμακεία θα ηγηθούν καινοτόμων πρωτοβουλιών στην προληπτική υγειονομική περίθαλψη, προσφέροντας εξατομικευμένες παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής για την προληπτική διαχείριση χρόνιων παθήσεων. Οι φαρμακοποιοί θα αξιοποιήσουν τις ψηφιακές τεχνολογίες για να παρέχουν υπηρεσίες απομακρυσμένης παρακολούθησης και τηλεδιαβούλευσης, ενισχύοντας την προσβασιμότητα στην προληπτική φροντίδα. Επιπλέον, τα φαρμακεία θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην προώθηση της αυτοφροντίδας και στην ενδυνάμωση των ασθενών μέσω της εκπαίδευσης για την πρόληψη και τη διαχείριση ασθενειών.
    Σταυρούλα Χασαπογλίδου, MSc Clinical Biochemistry, MBA Founder of Institute for Self-Medication

  • Σάββατο 19:25 - 20:00
    Επαγγελματίες κανονιστικών υποθέσεων (Regulatory affairs professionals): Αναδυόμενο επάγγελμα με σημαντικές προοπτικές στη φαρμακοβιομηχανία

    Οι επαγγελματίες ρυθμιστικών υποθέσεων αναδεικνύονται ως βασικοί παίκτες στη φαρμακευτική βιομηχανία, πλοηγώντας σε περίπλοκα ρυθμιστικά τοπία για να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση και την ασφάλεια των προϊόντων. Με τους εξελισσόμενους κανονισμούς και την παγκοσμιοποίηση, η τεχνογνωσία τους αναζητείται ολοένα και περισσότερο για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά και των διαδικασιών έγκρισης φαρμάκων παγκοσμίως. Καθώς ο κλάδος συνεχίζει να επεκτείνεται και να διαφοροποιείται, οι επαγγελματίες ρυθμιστικών υποθέσεων προσφέρουν κρίσιμες γνώσεις και στρατηγική καθοδήγηση στις φαρμακευτικές εταιρείες, οδηγώντας στην καινοτομία και την ανάπτυξη.
    Δρ Λευτέρης Ζαχαρία, Αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακολογίας, Πρόγραμμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Κυριακή 02-06-2024

Προεδρείο:
Δρ Ευρούλα Χαπέσιη,
Επ. Καθηγήτρια  Φαρμακευτικής Ανάλυσης, Πρόγραμμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Δρ. Κωνσταντίνα Πυρκώτη,
Λέκτορας Φαρμ. Χημείας, Πρόγραμμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΜΙΛΙΩΝ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 02-06-2024
  • Κυριακή 10:00-10:30
    Προσέλευση - Εγγραφές
  • Κυριακή 10:30 - 11:05
    Γνώσεις και αντιλήψεις του κοινού για τα OTC αναλγητικά: Η περίπτωση της παρακεταμόλης στην Κύπρο

    Τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.) είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, όταν οι ασθενείς ακολουθούν τις οδηγίες των εσώκλειστων Φύλλων Οδηγιών Χρήσης (Φ.Ο.Χ.) ή/και τις οδηγίες που δίνονται από τους επαγγελματίες υγείας. Ωστόσο, τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. ενδέχεται να είναι επιβλαβή και μη ασφαλή, όταν οι ασθενείς δεν ακολουθούν τις οδηγίες που τους δόθηκαν ή/και όταν δεν γνωρίζουν ποια είναι η ορθή χρήση τους. Στόχος της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνηθούν οι γνώσεις και οι αντιλήψεις που έχουν οι ασθενείς στην Κύπρο, σχετικά με την παρακεταμόλη.
    Μιχάλης Πετρίδης, Αναπληρωτής Λέκτορας, Πρόγραμμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

  • Κυριακή 11:05 - 11:40
    Ανοσοενίσχυση και φυσικά προϊόντα

    Στο παρελθόν, στα πλαίσια της παραδοσιακής θεραπευτικής, ένας αριθμός φυσικών προϊόντων είχε χρησιμοποιηθεί για την προστασία του οργανισμού μέσω της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Σήμερα, διεξάγονται μελέτες σχετικές με την εξέταση του ισχυρισμού της ανοσοδιέγερσης από φυσικά προϊόντα, φυτικής ή θαλάσσιας προέλευσης. Η επίτευξη αυτού του στόχου αποδεικνύεται ότι φέρει πολλές προκλήσεις, ωστόσο κάποια φυσικά προϊόντα βρίσκουν ευρεία εφαρμογή ως ανοσοδιεγέρτες και λαμβάνονται προληπτικά ακόμα και σήμερα. Οι μελέτες συνεχίζονται εντούτοις, είτε διερευνώντας τους εν δυνάμει ανοσοδιεγερτικούς παράγοντες φυσικής προέλευσης, είτε με στόχο την ταυτοποίηση του μηχανισμού δράσης στην εκδήλωση της ανοσοενίσχυσης.
    Δρ Κατερίνα Κουτσαβίτη, Πρόγραμμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

  • Κυριακή 11:40 - 12:10
    Διάλειμμα

    Διάλειμμα 30 λεπτών

  • Κυριακή 12:10 - 12:45
    Νεότερα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας

    Σήμερα υπάρχουν δύο θεραπείες για την παχυσαρκία που στοχεύουν σε υποδοχείς του πεπτιδίου GLP-1 που αρχικά χρησιμοποιήθηκαν για τη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Στο άμεσο μέλλον αναμένονται περισσότερα φάρμακα που στοχεύουν τα GLP-1 καθώς και διπλοί και τριπλοί αγωνιστές να διατεθούν στην αγορά, ενισχύοντας τη θεραπευτική φαρέτρα κατά της παχυσαρκίας. Επιπλέον, οι νεότερες εξελίξεις στη μεταφορά φαρμάκων μπορούν να οδηγήσουν σε πιο επιτυχημένες και αποτελεσματικές θεραπείες. Οι GLP-1 αγωνιστές είναι μόνο η αρχή.
    Δρ Γιάννης Σαρηγιάννης, Αν. Καθηγητής Χημείας, Πρόγραμμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

  • Κυριακή 12:45 - 13:20
    Ο Ανθρώπινος Παράγοντας, «κλειδί» στην αύξηση Πωλήσεων στο Φαρμακείο

    Ο πελάτης – ασθενής του σημερινού φαρμακείου έχει ανάγκες και απαιτήσεις που έχουν διαμορφωθεί ιδιαίτερα στο πλαίσιο της σύγχρονης κοινωνίας. Η δημιουργία σχέσεων και εμπειρίας πελάτη, τόσο δια ζώσης όσο και ψηφιακά, απαιτεί ειδικούς χειρισμούς και γνώσεις. Ο μάνατζερ του φαρμακείου χρειάζεται να γνωρίζει πώς να εμψυχώνει, να ενδυναμώνει και να δημιουργεί κλίμα αυτοπαρακίνησης, με στόχο την αύξηση πωλήσεων και παροχή εξαιρετικής εξυπηρέτησης, απέναντι στα νέα δεδομένα. Σε αυτήν την παρουσίαση θα δοθεί έμφαση στο πώς ο ανθρώπινος παράγοντας απογειώνει τα παραπάνω, στο πεδίο της σύγχρονης Κυπριακής αγοράς.
    Γιάννης Καλογεράκης, Culture Architect

  • Κυριακή 13:20 - 13:50
    Διάλειμμα

    Διάλειμμα 30 λεπτών

  • Κυριακή 13:50 - 14:25
    Πώς να επιλέξω μια νέα μάρκα για το φαρμακείο μου;

    Σε μία εποχή όπου ο πόλεμος των τιμών μαίνεται, η διαχείριση των αγορών με στόχο τη διαφοροποίηση, είναι περισσότερο από ποτέ το «κλειδί» για την επιτυχία. Η επιλογή νέων μαρκών και κατηγοριών είναι βασικές ενέργειες της εμπορικής διαχείρισης. Αλλά με ποια κριτήρια θα γίνει; Όλα τα βήματα για να κάνετε τη σωστή επιλογή ανάμεσα στο πλήθος των εταιρειών που υπάρχουν στην αγορά που σας προσεγγίζουν.
    Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός, Αρχισυντάκτρια PHARMACY management ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  • Κυριακή 14:25 - 15:05
    Στρογγυλό τραπέζι: Η εξέλιξη του Φαρμακείου στην Κύπρο-Προοπτικές

    Συντονιστής:
    Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός, Αρχισυντάκτρια PHARMACY management ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
    Συμμετέχουν:
    Παναγιώτης Αγγελόπουλος, Φαρμακοποιός, Μέλος ΔΣ Παγκύπριου ΦΣ
    Γρηγόρης Γρηγόριου, Φαρμακοποιός, Πρόερδος ΦΣ Λεμεσού
    Νίκος Χρηστίδης, Διευθυντής Πωλήσεων Κύπρου της Medochemie
    Ανδρέας Χατζηπαναγής, Διευθυντής Κυπριακής Αγοράς της Remedica

  • Κυριακή 15:05 - 15:35
    Διάλειμμα

    Διάλειμμα 30 λεπτών

  • Κυριακή 15:35 - 16:10
    Φαρμακοεπιδημιολογία - Φαρμακοεπαγρύπνηση και ο ρόλος του φαρμακοποιού στο φαρμακείο

    Στον τομέα της φαρμακοεπιδημιολογίας και της φαρμακοεπαγρύπνησης, οι φαρμακοποιοί έχουν κεντρικό ρόλο ως πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης πρώτης γραμμής, στον εντοπισμό και την αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών των φαρμάκων, προάγοντας την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους. Αξιοποιούν την κλινική τους εμπειρία για να παρακολουθούν τις τάσεις χρήσης φαρμάκων, συνεισφέροντας πολύτιμα δεδομένα στα συστήματα επιτήρησης της ασφάλειάς τους. Μέσω της συμβουλευτικής και της εκπαίδευσης, δίνουν τη δυνατότητα στους ασθενείς να αναγνωρίζουν και να αναφέρουν ανεπιθύμητα συμβάντα, ενισχύοντας μια κουλτούρα φαρμακοεπαγρύπνησης στην κοινότητα.
    Δρ Παναγιώτης Πέτρου, Ανώτερος Λειτουργός, Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, Adjunct Faculty, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

  • Κυριακή 16:10 - 16:45
    Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια των CDK4/6 αναστολέων στη διαχείριση του προχωρημένου/μεταστατικού καρκίνου του μαστού, ο οποίος είναι θετικός στους ορμονικούς υποδοχείς (HR+) και αρνητικός στον ανθρώπινο επιδερμικό αυξητικό παράγοντα 2 (HER2-) και ο τρόπος χρήσης αυτών των φαρμάκων στον Κυπριακό πληθυσμό

    Η πλειονότητα των ασθενών με καρκίνο μαστού (περίπου 70%) είναι τύπου HR-θετικοί και HER2-αρνητικοί. Οι θεραπευτικές επιλογές για ασθενείς με HR+/HER2− προχωρημένο/μεταστατικό καρκίνο του μαστού έχουν αλλάξει την τελευταία δεκαετία με την εισαγωγή στοχευμένων θεραπειών. Οι πιο πρόσφατες θεραπευτικές εξελίξεις που αφορούν τον HR+/HER2- προχωρημένο/μεταστατικό καρκίνο του μαστού αρχίζουν να αντανακλώνται στα μεταβαλλόμενα πρότυπα θεραπείας που παρατηρούνται στην κλινική πρακτική του πραγματικού κόσμου και οι τελευταίες επικαιροποιημένες μελέτες παρατήρησης και οι κατευθυντήριες οδηγίες, υποδεικνύουν ότι η θεραπεία που βασίζεται σε αναστολείς CDK4/6 σε συνδυασμό με ενδοκρινική θεραπεία χρησιμοποιείται με ιδιαίτερα αυξανόμενο ρυθμό ως πρώτης γραμμής και ιδανική θεραπευτική επιλογή στις περισσότερες χώρες του κόσμου προκαλώντας αύξηση στο προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών. Η πρώτη αναδρομική και προοπτική κλινική μελέτη παρατήρησης που πραγματοποιήθηκε στον Κυπριακό πληθυσμό επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των CDK4/6 αναστολέων στην αντιμετώπιση του HR+/HER2− προχωρημένου/μεταστατικού καρκίνου του μαστού.
    Άντρια Σαββίδου, (PhDc), MSc Κλινικός Φαρμακοποιός, Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό, Πρόγραμμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

  • Κυριακή 16:45 - 17:15
    Διάλειμμα

    Διάλειμμα 30 λεπτών

  • Κυριακή 17:15 - 17:50
    Πόσο καλός manager είστε; Αξιολογήστε τις ικανότητές σας!

    Οι φαρμακοποιοί εκπαιδεύονται για να είναι οι ειδικοί στα φάρμακα. Το να είναι κάποιος manager μιας επιχείρησης, είναι κάτι τελείως διαφορετικό, που δεν μαθαίνεται στη φαρμακευτική σχολή. Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζετε στα πλαίσια του διττού ρόλου σας; Προσδιορίστε τα «δυνατά» και «αδύναμα» σημεία σας και ανακαλύψτε νέες πρακτικές που θα σας βοηθήσουν. Εφαρμόστε ένα συγκεκριμένο πλάνο διαχείρισης της ομάδας και του φαρμακείου σας!
    Γιάννης Κοντάκος, Οικονομικός Σύμβουλος Φαρμακείων

  • Κυριακή 17:50 - 18:25
    Πώς να βελτιώσετε την επικοινωνία του φαρμακείου σου από τα social media;

    Γιατί το φαρμακείο σας χρειάζεται να έχει παρουσία στα social media; Χρειάζεται να έχετε eshop ή ιστοσελίδα για να είστε στα social media; Ποιες οι βέλτιστες πρακτικές επικοινωνίας και διαχείρισης ανάλογα με τους στόχους σας και τι να αποφεύγετε;
    Αντώνης Σακάλογλου, Σύμβουλος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, Charami SA

  • Κυριακή 18:25 - 18:40
    Συμπεράσματα Συνεδρίου και Λήξη Συνεδρίου

    Δρ Χρίστος Πέτρου, Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Υγείας, Αν. Καθηγητής Φαρμακογνωσίας, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρόεδροι Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής
Δρ. Χρίστος Πέτρου, Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Υγείας,  Αν. Καθηγητής Φαρμακογνωσίας, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Δρ. Αλίκη Πελετίδη, Συντονίστρια Προγράμματος Φαρμακευτικής, Επ. Καθηγήτρια Φαρμακευτικής Πρακτικής,  Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Μέλη Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής
Δρ. Λευτέρης Ζαχαρία
, Αν. Καθηγητής Φαρμακολογίας, Πρόγραμμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Δρ. Ευρούλα Χαπέσιη, Επ, Καθηγήτρια  Φαρμακευτικής Ανάλυσης, Πρόγραμμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Δρ. Ελευθερία Γαλάτου, Επ. Καθηγήτρια Φαρμακολογίας, Συντονίστρια Προγράμματος Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Δρ Αικατερίνη Κουτσαβίτη, Πρόγραμμα Φαρμακευτικής Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Δρ. Κωνσταντίνα Πυρκώτη, Λέκτορας Φαρμ. Χημείας, Πρόγραμμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός, Αρχισυντάκτρια PHARMACY management ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρόσφατα άρθρα

    Πρόσφατα σχόλια

    Χωρίς σχόλια για εμφάνιση.
    Latest Posts
    Ads
    Categories
    • Χωρίς κατηγορία