8ο Επιστημονικό Συνέδριο Φαρμακευτικής Φροντίδας

8ο Επιστημονικό Συνέδριο Φαρμακευτικής Φροντίδας

Πρόγραμμα Σαββάτου 24-02-2024

ΑΙΘΟΥΣΑ Ν. ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ

Διοργάνωση: Ελληνική Φαρμακευτική Εταιρεία

Προεδρείο:
Κωνσταντίνος Γαρδίκης,
Φαρμακοποιός, MSc, PhD, Δ/ντης Έρευνας Ανάπτυξης APIVITA, μέλος ΔΣ ΕΦΕ.

Αγγελική Σιαμίδη,
Φαρμακοποιός, MSc, PhD, μέλος ΔΣ ΕΦΕ.

ΑΙΘΟΥΣΑ Ν. Σκαλκώτας
  • Σάββατο 11:00-11:35
    Φαρμακογενείς παρενέργειες στους ηλικιωμένους: Η συμβολή του φαρμακοποιού στον περιορισμό τους

    Οι ηλικιωμένοι αποτελούν μια ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα που αντιμετωπίζει σε μεγάλο ποσοστό παθολογίες, για τις οποίες λαμβάνουν σύνθετη φαρμακευτική αγωγή. Το 10%-20% των νοσηλειών σε ηλικιωμένους, σχετίζεται με κάποια φαρμακογενή παρενέργεια. Ποιες κατηγορίες φαρμάκων απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη χορήγησή τους στους ηλικιωμένους και πώς μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο εκδήλωσης φαρμακογενών παρενεργειών στην ευαίσθητη αυτή πληθυσμιακή ομάδα; Θα συζητηθεί ο τρόπος προσέγγισης και επικοινωνίας, με στόχο την κατανόηση και τη συμμόρφωση των ηλικιωμένων ασθενών με τις θεραπείες, καθώς και συμβουλές στο φαρμακείο για τον περιορισμό της εκδήλωσης ανεπιθύμητων ενεργειών.

  • Σάββατο 11:35-12:10
    Προοπτικές και προκλήσεις στην εφαρμογή των σύγχρονων τεχνολογιών στα γαληνικά σκευάσματα

    Η ανάδυση νέων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η τρισδιάστατη εκτύπωση, έχουν αρχίσει να βρίσκουν σημαντικές εφαρμογές στον χώρο του φαρμάκου. Όπως ήταν αναμενόμενο, έχει ήδη ξεκινήσει η διερεύνηση της εφαρμογής των τεχνολογιών αυτών στον σχεδιασμό και στην παρασκευή των γαληνικών σκευασμάτων. Στην ομιλία αυτή θα συζητηθούν οι προκλήσεις και τα σημαντικά εμπόδια σε θέματα όπως η εκπαίδευση, τα απαιτούμενα εγκεκριμένα υλικά και το ρυθμιστικό πλαίσιο που πρέπει να ξεπεραστούν για την επιτυχή αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών, στο εργαστήριο του φαρμακείου.

  • Σάββατο 12:10 - 12:40
    Διάλειμμα

    Διάλειμμα 30 λεπτών

  • Σάββατο 12:40-13:15
    Ψυχική υγεία των επαγγελματιών υγείας – Φαρμακοποιοί σε κρίση

    Ο Covid είχε επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των φαρμακοποιών και επιδείνωσε το άγχος τους. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες φαρμακείου εργάζονται πάρα πολύ σκληρά, περισσότερες από 50 ώρες την εβδομάδα και είναι εύλογο να αισθάνονται εξουθένωση. Παράλληλα, αισθάνονται και την «κόπωση από ενσυναίσθηση», που συνδέεται με το γεγονός ότι είναι εκτεθειμένοι όλη την ημέρα στα προβλήματα των άλλων, χωρίς απαραίτητα να έχουν εκπαιδευτεί για το πως να προστατεύουν την ψυχική τους ισορροπία. Έχουν δικαιολογημένα την αίσθηση ότι καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια στη δουλειά τους, αλλά αντλούν ικανοποίηση από την εγγύτητα τους με τους ασθενείς. Συμβουλές αντιμετώπισης από έναν ειδικό.

  • Σάββατο 13:15-13:50
    Νέες θεραπευτικές δυνατότητες στην ημικρανία και ο ρόλος του Rimegepant

    Παρότι πολλές φορές υποτιμημένη, η ημικρανία δεν είναι ένας «απλός πονοκέφαλος» και αποτελεί σημαντική αιτία απώλειας χρόνου από την προσωπική, οικογενειακή, κοινωνική και επαγγελματική ζωή. Ωστόσο, η σύγχρονη θεραπευτική διαθέτει αποτελεσματικές επιλογές, ώστε οι κρίσεις να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά ή να προλαμβάνονται σε μεγάλο βαθμό.
    Χορηγός: Pfizer

  • Σάββατο 13:50-14:20
    Διάλειμμα

    Διάλειμμα 30 λεπτών

  • Σάββατο 14:20-14:55
    Η Κυβερνοασφάλεια ως μια πρόκληση στον χώρο του φαρμάκου

    Οι νέες τεχνολογίες, με αποκορύφωμα την τεχνητή νοημοσύνη, τις βιοτεχνολογίες και τις κβαντικές τεχνολογίες, σηματοδοτούν την απαίτηση για μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερότητα στον τομέα που ονομάζεται Κυβερνοχώρος. Η υγεία, ως ένας βασικός πυλώνας της ανάπτυξης των ανθρώπινων κοινωνιών, και ειδικότερα ο χώρος του φαρμάκου, δοκιμάζεται από μια σειρά προκλήσεων κυβερνοασφάλειας, τόσο σε ατομικό όσο και οργανωσιακό επίπεδο.
    Στην επιμέρους εισήγηση θα δοθούν απαντήσεις σε κρίσιμα, επίκαιρα σημεία κυβερνοασφάλειας (όπως διαχείριση περιστατικών κυβερνοασφάλειας και θέματα κατανόησης του θεσμικού πλαισίου της, αλλά και ζητήματα των αποδεκτών των παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως οι επιγραμμικές αγορές προϊόντων)

  • Σάββατο 14:55-15:30
    Το Φαρμακείο του 2030 και οι νέοι ρόλοι του φαρμακοποιού

    Το περιβάλλον της υγείας βρίσκεται σε μετάβαση, καθώς καλείται να υπηρετήσει τις ανάγκες του επιταχυνόμενα γηράσκοντος πληθυσμού, με περιορισμένους πόρους. Η πρόληψη, η αυτοφροντίδα και η παροχή διευρυμένων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας είναι το ζητούμενο για το μέλλον. Είναι η απάντηση στους φαρμακοποιούς της κοινότητας;

  • Σάββατο 15:30-16:00
    Διάλειμμα

    Διάλειμμα 30 λεπτών

  • Σάββατο 16:00-16:45
    Οι συμβουλές σας κατά την εκτέλεση συνταγής στο Φαρμακείο – Όλα τα στάδια προσέγγισης του ασθενή

    Πέρα από τη δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης με τον ασθενή, η παροχή συμβουλών κατά την εκτέλεση συνταγής είναι ένα σημαντικό μέσο για την κατανόηση της θεραπείας και προώθηση της καλής συμμόρφωσης του ασθενή. Οι συμβουλές που σχετίζονται με τη συνταγή είναι επίσης ένα μέσο για την παροχή μιας υπηρεσίας με προστιθέμενη αξία, που αναδεικνύει τον πολύτιμο ρόλο του φαρμακοποιού. Σημαντική προϋπόθεση, μια μεθοδολογική προσέγγιση και γνώση της εκάστοτε παθολογίας από όλα τα μέλη της ομάδας του φαρμακείου.

  • Σάββατο 16:45-17:20
    Ο ρόλος του φαρμακοποιου στον έλεγχο των αναπνευστικών λοιμώξεων μέσω του εμβολιασμού

    Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, μικροβιακές και ιογενείς, αποτελούν διαχρονικά σημαντικές αιτίες νοσηρότητας και θνητότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Για κάποια σημαντικά παθογόνα του αναπνευστικού υπάρχει δυνατότητα επιτυχούς πρόληψης μέσω εμβολιασμού. Οι φαρμακοποιοί, με την άμεση σχέση τους με την κοινότητα, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη διάδοση των εμβολιασμών.
    Χορηγός: Pfizer

  • Σάββατο 17:20-17:50
    Διάλειμμα

    Διάλειμμα 30 λεπτών

  • Σάββατο 17:50-19:20
    Στρογγυλό τραπέζι: Ελλείψεις φαρμάκων – που βρισκόμαστε;

    Καθώς το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή των προβλημάτων που απασχολούν τον φαρμακοποιό, ταλαιπωρώντας και θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών, ποιες είναι οι ενέργειες που γίνονται από την πλευρά των θεσμικών φορέων όλης της αλυσίδας εφοδιασμού και ποια τα βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα αποτελέσματά τους;
    Συντονιστής: Χαράλαμπος Πετρόχειλος, Δημοσιογράφος Υγείας
    Συμμετέχοντες:
    Απόστολος Βαλτάς, Φαρμακοποιός, Πρόεδρος ΠΦΣ και Προέδρος ΦΣ Λέσβου
    Ευάγγελος Μανωλόπουλος, Καθηγητής Φαρμακολογίας Ιατρικής Σχολής Δημοκρίτειου Παν/ου Θράκης, Πρόεδρος ΕΟΦ
    Δέσποινα Μακριδάκη, Διευθύντρια ΕΣΥ, Διευθύντρια Ενοποιημένου Φαρμακείου ΓΝΑ «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ -ΑΜ. ΦΛΕΜΙΝΓΚ», Πρόεδρος ΠΕΦΝΙ, Εκπρόσωπος επιτροπής ελλείψεων Φαρμάκων
    Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος ΣΦΕΕ, Γενικός Διευθυντής Novo Nordisk Hellas Ltd
    Βασίλης Πενταφράγκας, Φαρμακοποιός, Εντεταλμένος Σύμβουλος ΠΕΦ
    Βασίλης Μπιρλιράκης, Φαρμακοποιός, Πρόεδρος ΟΣΦΕ
    Αναστάσιος Σαμουηλίδης, Υπεύθυνος Δημοσίων Υποθέσεων Ένωσης Ασθενών Ελλάδας

ΑΙΘΟΥΣΑ MC 3.2
  • Σάββατο 13:30-13:50
    Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός

    Επίδειξη παροχής πρώτων βοηθειών από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

  • Σάββατο 14:00-15:15
    Εργαστήριο: Παρασκευή γαληνικού σκευάσματος βενζοκαΐνης (αναισθησίνη) για παιδιατρική χρήση

    Θα προταθεί αναθεώρηση της συνταγογράφησης του γαληνικού σκευάσματος της βενζοκαΐνης (αναισθησίνης), με βάση τους νόμους και τις αρχές της φαρμακευτικής τεχνολογίας και της φυσικής φαρμακευτικής και με βάση τα πειραματικά δεδομένα που θα παρουσιασθούν. Το τελικό γαληνικό σκεύασμα θα αναφέρεται ως σύστημα διασποράς (dispersion system, DisSys), και όχι ως διάλυμα (solution, Sol), όπως συμβαίνει σήμερα. Τα αποτελέσματα της έρευνας (Demetzos and Naziris, 2023), έδειξαν τη δυνατότητα παραγωγής και ανάπτυξης συστήματος διασποράς βενζοκαΐνης (αναισθησίνης) με σταθερότητα στο χρόνο, χωρίς δημιουργία συσσωματωμάτων και διαχωρισμό φάσεων. Η αναθεώρηση αυτή θα γίνει με επιστημονικούς φορείς μετά από συζήτηση και θα τεκμηριωθεί η ανάγκη της αναθεώρησής της.
    Συντονισμός: Κωνσταντίνος Δεμέτζος, Καθηγητής Φαρμακευτικής Τεχνολογίας Παν/ου Αθηνών, Πρόεδρος ΔΣ ΕΦΕ
    Συμμετέχουν:
    Ηλίας Κατσόγιαννης, Φαρμακοποιός, MSc
    Νικόλαος Ναζίρης, Φαρμακοποιός, MSc, PhD, Μεταδιδάκτωρ στο ΕΚΠΑ, Ταμίας Δ.Σ. ΕΦΕ
    Ιωάννης Τσιχλής, Φαρμακοποιός MSc, Υποψήφιος Διδάκτωρ Φαρμακευτικών Επιστημών

Πρόγραμμα Κυριακής 25-02-2024

ΑΙΘΟΥΣΑ Ν. ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ

Διοργάνωση: Ελληνική Φαρμακευτική Εταιρεία

Προεδρείο:
Νικόλαος Ναζίρης,
Φαρμακοποιός, MSC, PhD, Μεταδιδάκτωρ στο ΕΚΠΑ, COO In Touch Health N.A. Φικιώρης & Σια Ε.Π.Ε.

Βασιλική Τσαντήλα,
Φαρμακοποιός, Ειδική Γραμματέας Δ.Σ. ΕΦΕ

ΑΙΘΟΥΣΑ Ν. Σκαλκώτας
  • Κυριακή 10:30-11:10
    Γενόσημα, Βιοομοειδή και Νανοομοειδή - Η συμβολή τους στο σύστημα υγείας

    Καθώς οι προϋπολογισμοί των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχονται πιέσεις, ως αποτέλεσμα της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, η Ευρώπη αναζητά την ιδανική ισορροπία μεταξύ καινοτόμων γενόσημων και βιοομοειδών φαρμάκων.

    Γενόσημα – Το ελληνικό παράδοξο
    Ιωάννης Τούντας, Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής, ΕΚΠΑ

    Βιοομοειδή και Νανοομοειδή – Το ρυθμιστικό πλαίσιο έγκρισής τους
    Κωνσταντίνος Δεμέτζος, Καθηγητής Φαρμακευτικής Τεχνολογίας Παν/ου Αθηνών, Πρόεδρος ΔΣ ΕΦΕ

  • Κυριακή 11:10-11:45
    Προϊόντα κανναβιδιόλης (CBD): φαρμακολογική δράση, ενδείξεις

    Το φυτό Cannabis sativa L. περιλαμβάνει πολλές ποικιλίες και υβρίδια με διαφορετική περιεκτικότητα σε κανναβινοειδή, τα οποία υπολογίζονται πλέον σε περισσότερα από 150. Θα παρουσιαστούν τα φαρμακευτικά σκευάσματα κανναβιδιόλης (CBD), οι φαρμακολογικές δράσεις της, οι ενδείξεις, οι ανεπιθύμητες ενέργειες, οι αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα καθώς και οι περιορισμοί, κυρίως στις περιπτώσεις που συνυπάρχει με Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη (Δ9-THC).

  • Κυριακή 11:45-12:15
    Διάλειμμα

    Διάλειμμα 30 λεπτών

  • Κυριακή 12:15-12:50
    Κάτι... τρέχει με τη φαρμακευτική κάνναβη σε Ελλάδα και Ευρώπη

    Θα περιγραφεί συνοπτικά η επαναφορά της χρήσης κάνναβης, ως πολλά υποσχόμενου φαρμάκου και θα αναλυθεί το χημικό και φαρμακολογικό προφίλ, καθώς και το κανονιστικό πλαίσιο σε Ελλάδα και ΕΕ.

  • Κυριακή 12:50-13:25
    Οι επιπτώσεις της μη συμμόρφωσης στη θεραπεία, στην ποιότητα ζωής των ασθενών

    Στην εισήγηση αυτή, εξετάζουμε τις επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής των ασθενών που πάσχουν από καρδιαγγειακά και λοιπά νοσήματα, οι οποίες προκαλούνται από τη μη συμμόρφωση των νοσούντων στη θεραπεία τους. Οι επιπτώσεις αυτές, αναλύονται σε έρευνα που έχει εκπονηθεί από το ινστιτούτο ΙΠΟΚΕ και αφορά μια πολυκεντρική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε γηγενή πληθυσμό στην Ελλάδα, σε διαφορετικές περιφέρειες και κέντρα νοσηλείας.

  • Κυριακή 13:25-13:55
    Διάλειμμα

    Διάλειμμα 30 λεπτών

  • Κυριακή 13:55-14:30
    Οι νέες προσδοκίες των ασθενών-πελατών σήμερα. Πως η εμπειρία πελάτη συμβάλλει στην ενίσχυση του δεσμού με το φαρμακείο ή ιατρείο

    Οι σημερινοί ασθενείς - πελάτες επιθυμούν όλο και περισσότερο, να δίνεται προτεραιότητα στην εύκολη και γρήγορη εξυπηρέτησή τους και παράλληλα έχουν όλο και πιο υψηλές προσδοκίες ως προς τη συνολική εμπειρία που αποκομίζουν εντός του φαρμακείου ή ιατρείου. Συνεπώς, η θετική εμπειρία Πελάτη είναι κάτι που αξίζει να επενδύσετε για να αυξήσετε την πιστότητα τους.

  • Κυριακή 14:30-15:05
    Οι διαφορετικές επιλογές σπουδών στη Φαρμακευτική επιστήμη και τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη

    Σύντομη αναφορά στις προοπτικές και στις διόδους της επιστήμης, καθώς και στα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονται για περαιτέρω εξειδίκευση των φαρμακοποιών στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

  • Κυριακή 15:05-15:35
    Διάλειμμα

    Διάλειμμα 30 λεπτών

  • Κυριακή 15:35-16:10
    Η μικροβιακή αντοχή και ο ρόλος του φαρμακοποιού στην ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα από την κλινική πράξη

    Τα αντιβιοτικά είναι μια από τις τρεις παρεμβάσεις που άλλαξαν τον ρου της ανθρώπινης ιστορίας. Ωστόσο, η αλόγιστη χρήση τους έχει δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση για ασθενείς, επαγγελματίες υγείας και υγειονομικά συστήματα. Η ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών βασίζεται σε κανόνες που μπορούν να εφαρμοστούν σε όλα τα επίπεδα του φάσματος της περίθαλψης και ο φαρμακοποιός βρίσκεται σε προνομιακή θέση ώστε να βελτιώσει σημαντικά της επιδόσεις μας στον τομέα αυτό.

  • Κυριακή 16:10-16:45
    Ένα πολλά υποσχόμενο νέο σκεύασμα κατά των λοιμώξεων από ιούς RNA

    Η πρόσφατη πανδημία υπενθύμισε ότι οι RNA ιογενείς λοιμώξεις μπορεί να αποτελέσουν σοβαρότατα προβλήματα υγείας. Κοινός παρονομαστής όλων των RNA ιών είναι η αδυναμία τους να αναπαραχθούν χωρίς τη χρήση της κυτταρικής συσκευής του κυττάρου ξενιστή. Μετά τη μόλυνση, δύο διεργασίες συμβαίνουν ταυτόχρονα: Ο υψηλής ταχύτητας ιικός πολλαπλασιασμός στα κύτταρα του ξενιστή και ο χαμηλής ταχύτητας σχηματισμός αντισωμάτων από τον ξενιστή. Στο οπλοστάσιό μας κατά των ιικών λοιμώξεων από RNA ιούς, διαθέτουμε αντι-ιικά φάρμακα και προληπτικά φάρμακα (εμβόλια). Ένα πολλά υποσχόμενο νέο σκεύασμα που βασίζεται σε ένα φυσικό συστατικό που στερείται των ανεπιθύμητων ενεργειών των αντι-ιικών φαρμάκων και η αποτελεσματικότητά του δεν εξαρτάται από το είδος ή το συγκεκριμένο στέλεχος του RNA ιού, θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετική προσθήκη στην φαρέτρα μας κατά των RNA ιώσεων.
    Νικόλαος Δρακούλης, Ιατρός, Καθηγητής Φαρμακολογίας, Κλινικής Φαρμακολογίας, Ερευνητική Ομάδα Κλινικής Φαρμακολογίας και Φαρμακογονιδιωματικής, Τμήμα Φαρμακευτικής, ΕΚΠΑ
    Νικόλαος Τσιρίκος-Καραπάνος, PharmD, MD, PhD, FETCS

  • Κυριακή 16:45-18:15
    Στρογγυλό τραπέζι: Το Φαρμακείο στο επίκεντρο του νέου ΕΣΥ

    Μέσα στο όλο πρόγραμμα της αναβάθμισης του ΕΣΥ, υπάρχει κάποιο σχέδιο εξέλιξης του ρόλου του φαρμακοποιού στην πρωτοβάθμια περίθαλψη όπως συμβαίνει σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες; Παροχή αναγνωρισμένων και αποζημιούμενων υπηρεσιών υγείας (μετά από εκπαίδευση και πιστοποίηση), όπως ο εμβολιασμός και σε άλλα εμβόλια εκτός αντιγριπικού, παρακολούθηση χρόνιων παθήσεων και τόσες άλλες υπηρεσίες. Ποια είναι και η θέση των Ιατρών εδώ;

    Συντονιστής: Σοφία Νέτα, Δημοσιογράφος Υγείας
    Συμμετέχουν:
    Χαράλαμπος Καραθάνος, Φαρμακοποιός, Σύμβουλος Υπουργείου Υγείας σε θέματα Φαρμακευτικής Πολιτικής
    Σεραφείμ Ζήκας, Πρόεδρος Φ.Σ. Θήβας, Πρόεδρος ΙΔΕΕΑΦ, Α’ Αντιπρόεδρος ΠΦΣ
    Ιωάννης Δαγρές, Φαρμακοποιός, Αντιπρόεδρος ΦΣΑ
    Παναγιώτης Ζαρογουρίδης, Φαρμακοποιός
    Ελευθέριος Θηραίος, Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός, Δ/ντης ΕΣΥ, Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Ο.ΔΙ.ΠΥ. Α.Ε., Γενικός Γραμματέας Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Πρόεδροι Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής
Κωνσταντίνος Δεμέτζος
, Καθηγητής Φαρμακευτικής Τεχνολογίας και Νανοτεχνολογίας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος ΔΣ ΕΦΕ

Ελένη Σκαλτσά, Καθηγήτρια Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, Α’ Αντιπρόεδρος ΔΣ ΕΦΕ

Σοφία-Μαρία Χατζηαντωνίου, Καθηγήτρια Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, Παν/μιο Πατρών, Β’ Αντιπρόεδρος ΔΣ ΕΦΕ

Μέλη Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής
Ιωάννα Χήνου
, Καθηγήτρια και Διευθύντρια Εργ. Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων Τμήματος Φαρμακευτικής -ΕΚΠΑ, Εκπρόσωπος HMPC-EMA, Γεν. Γραμματέας ΕΦΕ

Νικόλαος Ναζίρης, Φαρμακοποιός, MSc, , PhD, Μεταδιδάκτωρ στο ΕΚΠΑ, Ταμίας ΔΣ ΕΦΕ

Κωνσταντία Γκραίκου, ΕΔΙΠ Φαρμακευτικής, ΜSc, PhD, Μέλος της ΕΦΕ

Αγγελική Σιαμίδη, Φαρμακοποιός MSc, Μέλος ΔΣ ΕΦΕ

Κωνσταντίνος Γαρδίκης, Φαρμακοποιός, MSc, PhD, Διευθυντής Έρευνας Ανάπτυξης ΑPIVITA, μέλος ΔΣ ΕΦΕ

Βασιλική Τσαντήλα, Φαρμακοποιός, Ειδική Γραμματέας ΔΣ ΕΦΕ

Πρόσφατα άρθρα

    Πρόσφατα σχόλια

    Χωρίς σχόλια για εμφάνιση.
    Latest Posts
    Ads
    Categories
    • Χωρίς κατηγορία